De Paulée is een
Bourgondisch feest gehouden aan het einde van de druivenoogst. Ooit
was dit een wijdverbreid fenomeen in heel Frankrijk, maar
tegenwoordig verwijst het voornamelijk naar de festiviteiten in Meursault.
La Paulée de Meursault
is een onderdeel van Les Trois Glorieuses, de drie glorieuze dagen,
die plaatsvinden rond Beaune in het derde weekend van november. De
eerste dag wordt een banket georganiseerd door de Confrerie des Chevaliers
du Tastevin op het Château du Clos Vougeot.
De tweede dag is de gerenommeerde
veiling van de Hospices de Beaune wijnen in het prachtige, uit de
vijftiende eeuw stammende, Hôtel-Dieu.
De grote finale van deze
trilogie is zonder twijfel "La Paulée", een feestelijk
maal in het Château de Meursault, waarbij iedere gast wordt
gevraagd 1 van zijn/haar mooiste flessen wijn mee te brengen om deze
"te proeven" met de tafelgenoten van die middag.
Een ongekend feest, dat je een levenlang bijblijft, omlijst door 's
werelds allermooiste wijnen.
Na de "Paulée van Meursault" én de "Paulée
van New York", konden wij met de "Paulée van Leiden"
natuurlijk niet achterblijven.